• odtululerdershanesi@gmail.com

    Tercih Dönemi Çalışması

    “Sağlıklı tercih nasıl yapabilirim?’’ sorusu tüm öğrencilerimizde ve velilerimizde kaygı yaratmaktadır. Bu süreci daha da kolaylaştırmak adına kurum olarak tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde özenle duruyoruz.

    Öncelikli olarak YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandıktan sonra dikkatle incelenerek kurumumuzda bulunan rehber öğretmenler aracılığı ile öğrencilere tercih döneminde yardımcı oluyoruz.

    YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzun dikkatle incelenmesi, tercihlerin bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

    Adaylar, en fazla 24 tercih yapabileceklerdir. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca beş programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde ve başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu beş programı yazması yeterlidir. Ayrıca sistem, adayı sadece bir programa yerleştirmektedir.

    YKS bir sıralama sınavı olduğundan, her yıl test ağırlıklarına göre puanlar farklılık göstermektedir. Bu nedenle aday ilgili sıralamasını göz önünde bulundurarak, tercih edeceği programların son üç yıla ilişkin başarı sırası ile karşılaştırmak suretiyle tercihte bulunmalıdır.  Her yıl, adayların arz-talebine göre taban puanlar ve sıralamalar belirlenmektedir. Bir programa yerleşen en son kişinin, başarı sırası ve puanı o yıl, programın verisini oluşturmaktadır. Bu nedenle aday, doğru tercih yapmak istiyorsa, geniş aralıkta ve en çok istediği programdan en az istediği programa doğru kontenjanları da dikkate alarak sıralama yapmalıdır

    Adaylar, yeni açılan önceki yıllara ait taban puanı ve sıralaması belli olmayan programları, yakın bir üniversitenin ilgili programının verileri ile kıyaslama yaparak (fikir yürüterek), istek sırasına göre tercih listesine alabilir.

    24 tercihinizi kendi alanınızdan yapabileceğiniz gibi diğer puan türleriniz oluştuysa, bu puan türlerinden de yapabilirsiniz. Örneğin, sayısal alandan bir aday, eşit ağırlık puanı oluştuğunda ve 180 puan barajını geçtiği takdirde, bu puan türünden de lisans programlarını tercih edebilir (Herhangi bir puan kesintisi olmaksızın) ve farklı puan türündeki programları, listesinde görmek istediği sıraya yazabilir. Örnek: Üç sayısal puan türlü programdan sonra bir eşit ağırlık puana ait bir tercih yazılabilir.

    Her yükseköğretim programına, ilgili koşulları taşıyan ve bu programı tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir. Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

    Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir. Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

    Tercih yaparken yetenek ve ilgi alanlarının ön planda tutması, mesleklerin aradığı özel ve genel şartları, çalışma şartları, iş imkânları ve benzeri durumların araştırılması gerekmektedir.

    Meslek seçiminde özellikle seçilecek mesleğe ait bir alanda çalışan kişilerle sohbet ederek, üniversite tanıtımlarına katılarak ya da internet gibi ağlardan dokümanları inceleyerek, meslekler hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir.

    Genel tercih listesi oluştururken belirlediğiniz mesleklere ek olarak; il, üniversite, vakıf (özel) ve devlet üniversitesi gibi kriterleri de belirlemelisiniz. Eğer vakıf üniversitelerinden tercih yapılacaksa, eğitim ve barınma ücretlerine ayrıca tam burslu yüzde 75, 50, 25 gibi indirimli bölümlerde başarı ortalaması şartları olup olmadığına dikkat edilmesi önemlidir.

    Belirlediğiniz tüm bu kriterler doğrultusunda kendi başarı sıralamamıza uygun bir aralıktaki bölümleri listenize alabilirsiniz. Genel tercih listenizi oluştururken sıralamamızın üstünde ve altında olmak üzere oldukça geniş bir aralıkta tercih listesi oluşturabilirsiniz.

    Tercih sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmenizi, kararlarınızla aydınlık bir geleceğe merhaba demenizi diliyoruz.